image001

”Spelmän strävar oftast efter kärv 1800-talsautenticitet, men i spelmansfamiljen Härdelin från Delsbo är det sirligt och stiligt 1900-tal som gäller. Thore Härdelins farfar blev kring 1910-talet spelmansmusikens galjonsfigur och ryktbar med sina ekvilibristiska omtolkningar av hälsingespelet, helt i tidens anda. Thore och Thuva Härdelin (fjärde generationen) har ett fantastiskt samspel, det är otroligt tajt och stämmorna är snygga och mustiga. Jag gillar hur de inte drar sig för att vräka på med all energi de har, att de inte skäms för familjens Paganinikomplex och gräddiga tonspråk. Repertoaren är hälsingsk, med något undantag, och bitvis knepig att spela. Det är uppvisningsmusik, i vissa fall skapad mest för att imponera. Men de gör den bra, med både känsla och engagemng.”

Bästa spår: ”Fjusnäsvalsen”
Po Tidholm/Dagens Nyheter

IMG_8261

 

Posted in Cd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *