ThuvaFrontCD

En sommardag 1975 tog Thuva ner sin farfars gamla halvfiol från väggen i sitt barndomshem i Delsbo i Hälsingland. Den dagen började en resa. En resa in i polskornas värld. Där finns ingen början eller något slut, tiden har ingen betydelse. 1800 tal smälter ihop med nutid på några ögonblick och historier om gamla spelmän som inte längre finns bland oss blandas med historier om de levande. Här finns låtar för dans och glädje, för eftertanke och för att hålla sams med vädergudarna.

”Det hörs att det är en Härdelin som spelar. Thuva Härdelin är fjärde generationens storspelman och självförtroendet, repertoaren och stråkföringen tycks gå i arv för här är det både kraft, tryck och storslaget vemod i låtspelet. Nu tar hon sig an låtar från sitt Hälsingland tillsammans med musiker hon lärt känna hemma i Malmö. Mest framträdande är den romska ackordeonspelaren Lelo Nika, som med sitt Balkanhäng får låtarna att kränga som på en dansloge vid Dellen. Merparten av låtarna är dock rakt-upp-och-ned-polskor, gjorda med imponerande närvaro och säkerhet i traditionen. ”Polska efter Gällsbo Jonas Olsson” gjorde Thuva Härdelin otippat nog – på en skiva med Thirteen Moons någon gång på åttiotalet. Det var den första folkmusiklåt jag själv valde att gilla. Nu gör hon den igen, och den är fortfarande lika tjusig.”
Bästa spår: ”Gällsbo Jonas”, ”Delsbovalsen”
Po Tidholm
Dagens Nyheter

 

Posted in Cd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *